Het douchen


Het douchen in de gevangenis

naar de brieven van Hans Zegers

 

Stel je voor, twee betonnen bakken van 30 meter lang en 4 meter breed + zo’n 1.20 hoog. Hier wordt dan 2x per dag het water uit de rivier ingepompt. Als je geluk hebt ziet het er donkergrijs uit, heb je pech is ’t roestbruin. Wat zie je zoal in het water, stukjes plant en zelfs soms een soort kleine visjes.

Maar wat je niet ziet zijn de kleine parasietjes die zich in je haarvaatjes nestelen waardoor deze dus ontsteken (Jeukt ’t al ?) Goed, de betonnen bakken zijn nu dus gevuld met dat heerlijke water zoals zojuist beschreven. Nu staan er dus 1000 man, naakt, om die bakken heen. Met in de ene hand een stukje zeep en in de andere hand een plastic bakje. Nu is het de kunst om met dat bakje het water over je heen te gooien, je snel in te zepen en dan zo snel mogelijk weer waterscheppen om je af te spoelen, want als je niet vlug genoeg bent is er niet meer genoeg water. Je staat immers met 1000 man als idioten water te gooien. Ben je niet vlug genoeg ben je dus lekker plakkerig van de zeepresten. Ondertussen heb je al heel wat duw en trekwerk en over je heen gooi gedoe achter de rug. Als het lekker warm is ± 45º soms ben je eigenlijk wel weer toe aan een “douche”. Het voordeel is dat het water altijd steenkoud is, dus geen zorg dat je wordt aangerand door een van de andere duizend naakte mannen.

Ik probeer het zo goed mogelijk te beschrijven maar soms denk ik dat geen mens ’t zal geloven hoe ’t er hier aan toe gaat.

Weet u dat er hier mensen zitten die hier als 25 tot 30 jaar vastzitten die zich niet meer kunnen voorstellen hoe de buitenwereld eruit ziet. Zie je toch alleen maar in stripverhalen dacht ik. Sommigen zijn hier letterlijk gek geworden en weten echt niet meer waarom ze ooit hier opgesloten zijn. Dan kun je toch maar beter een rechtssysteem hebben zoals in Nederland. Ik hoorde dat ze in Nederland nu gaan experimenteren met 2 man op een cel (haha). Waarom niet gelijk met 25 man, hoeven er tenminste geen nieuwe cellen te gebouwd te worden.

 

  Bron: http://www.gevangeninthailand.nl/