De doden cel


Ervaringen vanuit de dodencel

Citaten uit een brief van Hans Zegers over zijn leven in de cel – Bangkok augustus 2003

Er zijn nu zo’n 800 man die wachten op de doodstraf en deze zitten over twee gebouwen verspreid. Hun kettingen komen nooit eraf en ze zitten 20 uur op cel, 4 uurtjes kunnen ze in een buitenkooi zich wassen en rondjes lopen ze hebben dan wel zicht op de Andreas kruisen waarop de ten dood veroordeelde wordt vastgebonden. In de achterkant van het kruis zit ter hoogte van het hart een gat. Hierdoor wordt het geweer gestoken en een kogel afgevuurd. Ze worden dus in de rug neergeschoten, er is geen laatste wens of laatste maaltijd ook de dag en het tijdstip is onbekend.

Stel je een lange gang voor met open cellen circa 20 man per cel open tralie werk iedereen kan elkaar zien, om 16.00 uur is iedereen opgesloten na het wassen en rondlopen. Vanaf dit tijdstip tot 21.00 uur gebeurt het volgende: elk moment kan een bewaker de gang opkomen en rammelt met zijn sleutels iedereen kijkt elkaar aan sommige kruipen zo ver mogelijk weg in een hoekje.

Er heerst absolute stilte het enige hoorbare zijn de voetstappen en de sleutels van de bewaarder. Hij gaat weer weg, loos alarm. Pas na een minuut of tien durft men weer te praten. Maar het is nog maar net 30 minuten later en hetzelfde ritueel dit keer wordt er een celdeur open gedaan en 20 gezichten kijken angstig voor zich uit wie zal het zijn. Een naam wordt geroepen door de bewaker 19 zuchten van verlichting vandaag niet ik.

 

Dit gevoel is echter dubbel daar loopt iemand naar de deur met wie je jaren bent opgetrokken en hij kijkt je smekend aan maar je kunt niets doen. Bij de deur krijgt hij handboeien om overvallen door emotie zakt hij door zijn benen. Zonder greintje van medeleven wordt hij aan zijn voetboeien over de grond gesleept naar het kruis. Dit is het laatste wat je van hem ziet. Dan hoor je minuten ernaar het geknal van het geweer schot en je weet dat het afgelopen is.

 

Morgen jij…….?

Dit is de dagelijkse waarheid hier in de gevangenis.

 

UPDATE: Sinds eind 2003 wordt de doodstraf in Thailand via injectie uitgevoerd.

 

 inside cellBang-Kwang-2
Bron: http://www.gevangeninthailand.nl/