Het leven in building 6


Building 6

Naar de brieven van Hans Zegers. Het gebouw waar ik in zit, building 6, ligt op een stuk grond van ongeveer 1 hectare, allemaal betongrond. Daarop staat een grote ballonfabriek (Thailand Chemical Companies) waarvan we dagelijks de chemische dampen en ammoniak inademen.

Verder loopt er in building 6 over het hele complex een open riool ± 50 cm breed (stront, pis, fabrieksafval). We zitten nu met 857 gevangenen waarvan er 150 niet Thai, dus buitenlanders, zoals ik en hebben welgeteld 24 (voetstap)(toiletten) ter onze beschikking. Van Wc-papier hebben ze nog nooit gehoord. Je mag je kontje afvegen met dat heerlijke opgepompte rivierwater, zodat ik soms twijfel of het niet hygiënischer is om je stront maar gewoon aan je kont te laten opdrogen. Verder staan de lockers (opbergkastjes) van building 6 onder afdakjes van asbest. Sterker nog: we slapen onder asbest. Kunnen die mannen in witte pakken met maskers op niet hierheen gestuurd worden?. De Thaise bewakers hier weten namelijk niet dat asbest schadelijk is voor je gezondheid. (Bestaan er geen internationale regels!)

Wat nog meer…
Goed, wat kan ik je nog meer vertellen over building 6 in dit grandioze hilton-hotel. Het slapen; kamers van 6×4 met dichte muren, één open traliewerk uitkijkend op een lange binnengang en één muur met aan de bovenkant open traliewerk zodat ongedierte dus in de nacht heerlijk naar binnen kan. In de kamer is een toilet die gelijktijdig een wasgelegenheid is van 1.5 bij 1 meter. Je slaapt gemiddeld met 14 man in zo’n kamer. Dus reken maar uit hoeveel ruimte dat is p.p. De 16 cm extra ruimte die ik gekocht heb was duur maar noodzakelijk anders kun je alleen op je zij liggen. De grond is van beton. We slapen op een paar aan elkaar genaaide dekens (die we zelf moeten kopen). Matrassen zijn niet toegestaan. Het hoofdkussen is een deken met wat boeken eronder voor de steun. Dan zijn er in elke kamer 2 camera’s die ons (zelfs in het toilet) in de gaten houden. Er zijn twee grote TL-balken die zoveel licht geven dat Hollywood ze als studiolampen kan gebruiken. Die TL-balken branden dus 24 uur per dag. 


Verder loopt er in de gang een malloot die heel de nacht elk half uur met twee bamboe stokjes tegen elkaar slaat. Dit om de bewaker te laten weten dat hij wakker moet blijven (hij moet ons immers bewaken). Kunt u het nog een beetje volgen? Het is hier dus niet echt gemakkelijk om voldoende slaap te krijgen.

O ja, we zitten dus in die kamer van 16 uur tot 7 uur in de volgende ochtend.

Bekijk hier de documentaire gemaakt over Bangkwang

Bron: http://www.gevangeninthailand.nl/