Bezoek een gevangene in Bangkwang


Bananenbezoeken in Bangkwang

Hoe vreemd het ook klinkt, je kunt als toerist in de Bangkwang gevangenis van Bangkok een gevangene een bezoekje brengen. De gevangenen noemen Bang Kwang ook wel eens het ‘Bangkok Hilton‘ en de bezoeken ‘bananenbezoeken‘. Want ze voelen zich net als apen achter de tralies in de zoo. Maar voor velen zijn die bezoekjes meer dan welkom. Zeker voor buitenlanders. Zij hebben geen sociaal netwerk in het land zelf. En behalve de vrienden of familie die – in het beste geval – één keer per jaar naar Thailand afzakken, krijgen ze weinig bezoekers te zien. Je doet er hen dus een enorm plezier mee. Maar ook voor de bezoekers is het een wel heel erg aparte ervaring. Je krijgt er de achterkant van het ‘Land van de Glimlach’ te zien. En je leert er je eigen situatie alleen maar beter door waarderen.

    bezoek2 bangkwang bezoek bangkwang

 

 

 

 

 

 

Om een gevangene in Bangkwang te bezoeken dien je te beschikken over een naam en in welk celblok hij verblijft.

Lian Yang heeft inmiddels amnestie ontvangen en zit niet meer gevangen in Bangkwang.

Onderstaand vind u alle informatie;

 

Regels voor de Bangkwang gevangenis

 Sinds half november 2011 kunnen geen postpakketten meer worden opgestuurd. Brieven en tijdschriften kunnen wel per post worden opgestuurd, het liefst aangetekend. Helaas is het niet meer mogelijk om eten voor de gevangenen te kopen. Er kan alleen nog geld op de gevangenis rekening worden gestort waarmee ze zelf wat extra eten kunnen kopen.

 Op feestdagen of vervangende vrije dagen (wanneer een feestdag in het weekeinde valt) is de Bangkwang Gevangenis voor bezoek gesloten. Google hiervoor naar o.a. “public holidays thailand government” .

 Na een bezoek kunnen artikelen voor een gedetineerde worden besteld en betaald in de gevangeniswinkel. De bestelde goederen zullen aan de gedetineerde worden afgegeven.

Ook voor buitenlanders worden nu de standaard bezoektijden aangehouden en duurt een bezoek 45 minuten. De bezoekperiodes beginnen om 9:00, 9:45, 10:30, 11:15 en 13:45. De aanvraag voor een bepaalde bezoekperiode moet minimaal 30 minuten voor de aanvang van een bezoekronde worden ingeleverd anders moet er worden gewacht tot de volgende bezoekronde. De dag waarop een gedetineerde bezocht kan worden is afhankelijk van het gebouw waar hij verblijft. 

Per dag mag een gevangene 1 keer bezoek ontvangen van meerdere bezoekers

 De kleding van bezoek(st)ers moet redelijk netjes zijn. Vrouwen en meisjes in minirok of korte broek worden niet toegelaten. Ook aan mannen en jongens in korte broek wordt de toegang geweigerd.

Hoe er te komen?

Het makkelijkst, goedkoopst en waarschijnlijk ook het snelst is de boot op de Chao Praya River, richting Nonthaburi voor 15 baht. Vanaf Kao San Road is het ongeveer 15 minuten lopen naar de steiger, een taxi zal er zo’n 5 minuten over doen. De boottocht duurt 30-45 minuten. Ga bij steiger 30 (dat is de eindhalte) de wal op.  Na uitstappen rechtdoor in de richting van de klokketoren lopen, dan rechtdoor en na ongeveer 50 meter de 1e straat links. Na ongeveer 300 meter bevindt zich aan de rechterkant van de weg de gevangenis. Daar rechttegenover, aan de linkerkant dus, is de bezoekregistratie van de Bangkwang gevangenis.

Locatie zie Google Maps: “Bangkwang Central Prison”

Adres:        Bangkwang Central Prison, 117 Thanon Nonthaburi 1, Nonthaburi 11000

voor taxi:    เรือนจำกลางบางขวาง 117 หมู่ 3 ถนนนนทบุรี 1 อำเภอเมือง จังหวัดนนทบุรี
kosten voor taxi vanaf Kao San Road, Sukhumvit Road, Silom Road ongeveer 150 baht (metertaxi)

Wat te doen?

Aan het loket van de bezoekersregistratie een registratie formulier vragen en dat na invullen, samen met copiën van de paspoorten van de bezoekers welke gestempeld moeten zijn met een daar aanwezig stempel, wat de echtheid van de copiën aangeeft, bij hetzelfde loket inleveren, uiterlijk 30 minuten voor aanvang van de bezoekronde waaraan men wilt deelnemen. Op het registratie formuliertje moeten de volgende zaken worden ingevuld (tussen haakjes de Engelstalige aanduiding):

1.       (date) de datum en (time) gewenste bezoektijd

2.       (Visitor’s Name) de naam van één van de bezoekers

3.       (Passport number) het nummer van het paspoort

4.       (Name of Inmate) de naam van de gedetineerde

5.       (Building) het gebouw waar de gedetineerde zich bevindt

6.       (sentence) reden van de veroordeling wat blanco kan blijven

7.       (Relationship) de relatie met de gevangene, vul hier cousin (neef, nicht) in, officiëel mag alleen familie bezoeken, maar voor buitenlanders houdt men zich hier niet aan

8.       (Male) het aantal mannen, (Female) vrouwen en (Priest/Priestess) monnikken e.d. die tegelijkertijd dezelfde gevangene willen bezoeken

Op de stempelafdruk op de kopiën van de paspoorten moeten de volgende gegevens  worden ingevuld in de volgorde zoals hieronder (de aanduidingen zijn alleen in het Thais):

1.       de naam van de bezoeker zoals in het paspoort

2.       de naam van de gedetineerde,

3.       de relatie met de gevangene, 

Belangrijk

Kopiën van de paspoorten van de bezoekers kunnen het beste meegenomen worden (op een heel a4-papier).  Met goed geluk helpt een medewerker je en kan hij een kopie maken. Houdt hierbij wel rekening dat hij je paspoort meeneemt op zijn scooter. Het voelt niet prettig om aan een ‘onbekende’ die geen engels spreekt je paspoort mee te geven. Mocht je een kopie laten maken geef die persoon nadien wat ‘fooi’.

 Ongeveer 5 – 10 minuten voor de aanvang van de bezoekronde wordt de naam van de gevangene afgeroepen (uitspraak kan verbasterd zijn, en moet het registratieformuliertje met de paspoortKopiën in ontvangst worden genomen bij  een ander loket dan waar dat ingeleverd was. Op het registratie formuliertje is vermeld bij welke telefoon je met de gedetineerde kan praten. Je kan nu naar de overzijde van de weg naar de gevangenis. Geld, mobiele tefoon en andere verboden zaken moeten worden afgegeven anders kan dat in beslag worden genomen. Deze zaken worden, indien niet te omvangrijk, door een beambte in een kastje gedaan dat wordt afgesloten en waarvan de sleutel wordt meegenomen.

En dan kun je naar binnen

Iets verder worden het registratie formulier en de paspoortkopiën gecontroleerd waarna de deur van de gevangenis opengaat en je naar binnen kan. Eenmaal binnen vindt een fouillering plaats (houd niet veel in) waarna kan worden doorgelopen. De buitenlandse gevangenen bevinden zich aan de linkerkant, van de bezoekersruimte gescheiden door glazen ruiten, tralies en een gang. Meestal wachten ze al op hun bezoekers op de plaats waarvan het nummer op het registratieformulier is vermeld. Zo niet dan een paar minuten wachten op de gedetineerde. Mocht deze er na ongeveer 5 minuten nog niet zijn dan is het aan te bevelen om te gaan informeren bij loket nummer 6 dat zich achterin aan de rechterzijde bevindt. De commmunicatie met een gevangen vindt plaats door middel van een telefoon.

Aan het einde van het bezoek moeten het registratieformulier en de paspoortkopiën bij de uitgang worden ingeleverd.

Als men terugloopt zie je aan de linkerzijde 2 loketten, bij deze loketten kan je een formulier invullen en aangeven welke producten je wilt kopen voor de gevangene in de gevangeniswinkel. Om het hoekje zit nog een loket hier kan je geld over laten maken, je krijgt een kwitantiebriefje met het bedrag wat overgemaakt gaat worden naar de gevangene mee.