Bangkwang Central Prison


Bang Kwang Central Prison is een gevangenis die ligt aan de rivier Chao Phraya in de provincie Nonthaburi, Thailand. Zijn bijnaam is de Big Tiger, omdat in de gevangenis veel mensen overlijden. “The prison eats you alive”. In de Bangkwang, die ook bekend is onder de naam Bangkok Hilton, zitten gevangenen die veroordeeld zijn voor een celstraf vanaf 25 jaar tot aan de doodstraf.

Bang-Kwang-2

De omstandigheden in de Bangkwang zijn niet al te best. Totaal bevinden zich ongeveer 9000 gevangenen verdeeld over 6 complexen. De gevangenis heeft eigenlijk maar ruimte voor 4000 man. De gevangenen slapen bij elkaar in 1 cel. De cel-grootte en aantallen van de gevangenen variëren, gemiddeld zitten er 30 man in 1 cel.

De eerste drie maanden ben je geketend aan de voeten en als je de doodstraf hebt gekregen blijf je geketend.

 

Totaal bevinden zich ongeveer 9000 gevangenen, verdeeld over 14 complexen, in zes hiervan zitten buitenlanders. De andere acht zijn alleen voor Thais. Deze zijn omringd door hoge muren met prikkeldraad, waarop hoogspanning staat.

inside cell

Weinig comfort in de cellenblokken

Een building is een enorme betonnen bak, een paar honderd meter breed en lang. Daarin bevindt zich het cellenblok, met twee verdiepingen. Een verdieping bestaat uit een lange gang met aan elke kant tien cellen. Aan de voorkant van de cellen zitten open traliedeuren. Omdat de verdiepingen overbevolkt zijn, liggen er ook mannen op de gang. Het lijkt wel op een mierennest. De cellen zijn vaak heel kaal. Een betonnen vloer met een oude tv die alleen Thaise uitzendingen heeft. Als je geluk hebt is de vloer bedekt met zeil. De gevangenen liggen man aan man.

 

De gevangenen verblijven van vier uur ’s middags tot zeven uur ’s morgens in de cel. In het complex is ontzettend veel kabaal: het geluid van tv’s, er wordt geschreeuwd, gevloekt, geroepen en gelachen. Alle geluiden weerkaatsen tegen het beton en staal van het complex. Verder loopt er over het hele complex een open riool van ongeveer 50 cm breed. Hier loopt van alles doorheen.

toiletten

De gevangenis heeft eigenlijk maar ruimte voor 4000 man. De gevangenen slapen bij elkaar in 1 cel. De cel grote en aantallen van de gevangenen variëren. Gemiddeld zitten er 30 man in 1 cel. Je hebt hier dus geen privacy. Je slaapt op de grond in gezelschap van moordenaars, verkrachters en andere criminelen. Hygiëne bestaat er niet. De wc is een gat in de grond waar “honderden” gevangenen dagelijks hun behoeften doen. Deze wordt een keer per maand schoongemaakt.

Het eten in de gevangenis

Het eten in de Bangkwang is zeer matig, je kunt hier niet van leven. Een gevangene is verplicht andere midbereiden van etendelen te vinden om aan eten te komen. Voor de westerling betekent dit geld betalen voor de eventuele verkrijgbare levensmiddelen en het eten zelf klaar maken. Daarom zijn de gevangenen afhankelijk van steun door derden. Geld om diverse zaken te betalen erg belangrijk. In de Bangkwang kun je zonder geld bijna niet overleven. Van de Nederlandse ambassade krijg je weinig hulp. Mocht je ziek worden, moet je via de ambassade medicijnen bestellen. Dit kan in het ergste geval wel 4 tot 6 weken duren. In de tussentijd moet je je medicijnen via de bewakers regelen. Dit kost veel geld.

BangkwangIn de gevangenis Bangkwang zijn ziektes zoals, tuberculose, aids, mijt, malaria en alle soorten huidziektes, bijvoorbeeld schurft. Alle medische behandelingen zijn verre van goed. Veel gevangenen lopen infecties op vanwege het vervuilde rivierwater, waarmee zij zich moeten wassen.

Wat zich in de gevangenis verder allemaal afspeelt is vaak onbekend of wordt niet gemeld, omdat gevangenen bang zijn voor represaille. De bewakers in de Bangkwang zijn niet fysiek gewelddadig. Dit komt, omdat de bewakers een hongerloontje krijgen. Ze moeten bijverdienen door medicijnen en andere dingen naar binnen te smokkelen voor de gevangenen. Dus de bewakers moeten wel humaan zijn.

De gevangenis, een dorp op zich

Er zijn zo’n tien bewakers voor een building met ongeveer 600 gevangenen. Het gebeurd dus wel eens dat een bewaker wordt terug gepakt. Maar het kan ook zijn dat een bewaker zelf in de Bangkwang komt. Als hij betrapt wordt met het naar binnen smokkelen van bijvoorbeeld drugs.

Je kunt van alles krijgen in de gevangenis. Als je wilt gokken moet je bij de Chinezen zijn. Voor softdrugs bij de Pakistanen en voor de harddrugs bij de Nigerianen. Er wordt ook zelf alcohol gemaakt in de gevangenis. Dit doen ze door in een pannetje water, wat fruit, suiker en een stukje brood te gooien. Na twee weken in de zon heb je alcohol. Dit is heel erg gevaarlijk. Want je weet nooit hoe sterk het is. En zelf gedestilleerde alcohol is ook erg giftig. Er zijn mensen blind van geworden. De gevangenis is een dorp op zich. Sommige mensen handelen in sloffen sigaretten andere in pakken koffie. Er is ook een klein bibliotheekje op het terrein. Deze bestaat uit boeken die door gevangenen zijn achter gelaten. Je kunt er ook trainen met gewichten op de binnenplaats.

inside cell Inside the prison Inside the prison inside cell Inside the prison

keuken bangkwang